lauantaina, heinäkuuta 07, 2007

Hijabista kuultua

Assalamu alaikum
Rauhaa

Hijabista kuulee milloin minkäkinlaista kommenttia. Tässäpä näitä hauskimpia lausahduksia, joita suomalaiset siskot ovat kertoneet:

"Onko sinulla oleskelulupa?" -poliisiasemalla passia uusiessa
"Miten sillä on ajokortti?" -suomalainen mies kuullessaan että ajan autoa
"Where are you from? [Finland.] No, where original? [Finland] No, non nationalité! Original, original?!? [Je suis Finlandaise. My father is Finnish and my mother is Finnish] NON NON, you are Marocaine" -tunisialainen passintarkastaja tenttasi minua tähän tapaan 10 minuuttia
"Äiti katso Batman" -poika
"Äiti katso Hattivatti" -tyttö
"Ihana tuo... tuo... hmm.. tuo TAKKI!" -päiväkotilapsi huivista
"Voi olisinpa minäkin muslimi niin voisi pitää tommoisia vaatteita" - noin 8-10v tyttö
"Onkohan tuollakin syöpä?" -syöpäpotilas
"Kylläpä sinä somaliksi puhut hyvin suomea"
"Oletko muslimi? Olitko aikaisemmin suomalainen?" -teini-ikäinen poika
"Et kyllä raskaana olevaksi naiseksi saa tarpeeksi D-vitamiinia kun pidät kesälläkin tuota huivia." -neuvolan sairaanhoitaja
"Hiuksesi irtoaa siksi, että pidät huivia" -sairaanhoitajan kommentti naiselle, jolta aina putoaa paljon hiuksia synnytyksen jälkeen (muina aikoina tukka pysyy hyvin päässä)
"Muuttanut pari vuotta sitten Syyriasta, puhuu kohtalaisen hyvää suomea" -merkintä lääkärin muistiinpanoissa syyrialaisen miehen suomalaisesta vaimoista
"Vaikutti oudolta jo viime vuonna, kulkee pitkissä hihoissa ja helmoissa" -merkintä lääkärin muistiinpanoissa

Nuo suomenkielen tasoon liittyvät kommentit ovat kyllä aina kaikista hämmentävimpiä. Myös terveydenhuoltohenkilökunnan loistavat oivallukset huivin vaikutuksista terveyteen saa minut joskus miettimään, minkähänlaisen koulutuksen tämän maan lääkärit oikeastaan saavat...?

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tosiaan..
Suomalaisista miehistä ei nähdä onko kyseessä muslimi, jos ei pidä jotain ulkoista merkkiä (kufia, tashibia etc) ja välttämättä ei edes uskota kun asia paljastuisi. Naisista luullaan, etenkin jos on ottanut puolison "sukunimen", heti että kyseessä on joko maahanmuuttaja taikka joku "ressukka" joka on hairahtanut rakastumaan...
Tälläiset ennakkoluulot kyllä ajanoloon kyllä hälvenee, kun Suomeenkin kehittyy oma hiukan selkeämpi muslimiväestön osa.

Anonyymi kirjoitti...

Hei, satuin tälle sivulle ja kiinnostuin.

Tässä yksi asia, joka tuli mieleeni, tosin ehkä vähän sivuun itse asiasta: Tuo suomen kielen taito -vaatimus on kyllä joskus aivan tyrmistyttävä. Jos vaikkapa terveyskeskuslääkäri puhuu "hoono soomi", oletetaan helposti, ettei lääkäri ole pätevä. Tämä ei tiedä, ei osaa mitään, eikä varsinkaan ymmärrä potilaan sairaudesta mitään, kun kieli on niin "mahdottoman, ihan käsittämättömän huonoa". ;-)

Tuntuu, että kielen suhteen ollaan täällä aivan mahdottoman kriittisiä ja sen piikkiin voi kietoutua monenlaisia muita tunteita.

Suomalaisnainen burqassa kirjoitti...

Totta, maahanmuuttaja joutuu tekemään kaksinkertaisen määrän töitä todistaessaan pätevyytensä, vain tuon kieliasian takia :(

Huvittava seikka on huomata tuokin, että LÄÄKÄRI merkitsee kommentteja potilaan kielitaidosta papereihin. Mitä merkitystä niillä on hoidon kannalta? Eri asia merkitä "asiointikieli englanti" tms, mutta tuskinpa ei-muslimi suomalaisen lääkäripapereihin laitetaan arviota hänen kielen tasostaan :D

Tämä juuri kertoo tuosta ennakkoluulosta, että suomenkieltä osaamattomat ovat jotenkin "tyhmempiä".
Mummini kertoman mukaan vielä muutamia kymmeniä vuosia sitten oli ihan yleistä puhua kielivammaisista. Jos et puhu suomea, olet siis vammainen.

Caissa kirjoitti...

Tuo D-vitamiinipuutos on ihan totta

http://blog.wired.com/wiredscience/2007/06/could-burkas-ma.html

Suomalaisnainen burqassa kirjoitti...

Joo, varmasti täysi peittäminen vaikuttaakin jonkin verran, mutta tuo kyseinen sisko piti ihan tavallista huivia. Kasvot ja kädet ovat siis näkyvissä.
Lisäksi on törkeää ammattitaitoiselta henkilöltä heti ensimmäisenä mennä arvostelemaan potilaan uskontoa.
Eikö hän olisi voinut vain ehdottaa "Nyt kun olet raskaana, sinun olisi hyvä syödä enemmän D-vitamiinia. Sitä löytyy monista monivitamiinivalmisteista..." ?

Arawn kirjoitti...

Neuvolan sairaanhoitajan kommentti: "Et kyllä raskaana olevaksi naiseksi saa tarpeeksi D-vitamiinia kun pidät kesälläkin tuota huivia."

Kyseessä oli siis potilaan uskonnon arvosteleminen? Koska pidät huivia, et saa tarpeeksi D-vitamiinia = islam on pahapahapaha?

Näissä uskontojutuissa hankalaa on se, että kumpikin puoli hölmöilee. Toisaalta ulkopuoliset ovat tönkköjä ja toisaalta taas "sisäpiiriläiset" ovat toisinaan hyvin herkkiä tulkiten kaiken mahdollisen arvosteluksi itseään kohtaan.

Suomalaisnainen burqassa kirjoitti...

Kyllä kyseessä oli arvosteleminen. Kirjoitettuna lauseesta ei valitettavasti selviä millä äänensävyllä se sanottiin.

Itse en suoraan sanottuna usko vaatetuksen vaikuttavan ihmisen terveyteen. Paljon suurempi vaikutus on ruokavaliolla. Tuo puolitieteellinen koe on pätemätön, mistä tiedämme minkälaista ruokavaliota testissä olleet naiset käytti?
Uskoisin koetta paremmin, jos testi tehtäisiin Suomessa niin, että osa naisista pukeutuisi vuoden ajan burqaan ja osa ei. Testin ajan heillä olisi tietty ruokavalio, jota tulee noudattaa kirjaimellisesti.
Tuolla tavalla tulokseen vaikuttavat muuttujat saataisiin pienemmiksi.
Pitää tutkia ennen kuin hutkitaan.

zache kirjoitti...

"Kesällä merkittävin D-vitamiinin lähde on auringonvalo, joka muuttaa ihon 7-dehydrokolesterolia D3-vitamiinin esiasteeksi. 15 minuutin viettäminen auringossa kolmesti viikossa riittää D-vitamiinin saamiseksi. Talvella ei kuitenkaan ole mahdollista saada riittävästi UV-säteilyä D-vitamiin tarpeen tyydyttämiseksi.", wikipedia

Ruokavaliosta d-vitamiinia on käytännössä mahdollista saada hyödyllisiä määriä lähinnä vain kalasta (sienistä ja linnunmunista saa myös mutta heikommin) sekä maitotuotteista joihin sitä on lisätty. (l. fineli). Käytännössä Suomalaiset ei ainakaan talvella saa suositusten mukaisia määriä d-vitamiinia ja voi hyvinkin olla, että noita vitamiinilisiä tarjotaan kaikille raskaanaoleville.

Maarit kirjoitti...

Kyllä minulle ainakin kerrottiin heti lisävitamiineista kun neuvolaan menin. Olen itse täysin puulla päähän lyöty siitä, että hoitohenkilökunta kehtaa puuttua asiakkaan uskontoon tuolla lailla. Kuten jo Vihainen nainen kertoi, asian olisi voinut esittää huomattavasti ammattitaitoisemmin.

Eniten minua huvitti ja hirvitti tuo hiusten päästä lähteminen (joka tapahtui minullekin synnytyksen jälkeen). Että sekin voidaan laittaa huivin syyksi...

Anonyymi kirjoitti...

As-salamu aleykum!

Potilasasiakirjojen (joihin muun muassa lääkärien lausunnot ja muistiinpanot kuuluvat) laatimisesta:

"Arkaluonteista tietoa sekä muita kuin potilasta itseään koskevia tietoja saa merkitä potilasasiakirjoihin vain, jos ne ovat hoidon kannalta välttämättömiä. Tietojen lähde tulee kirjata.

Henkilötietolain mukaan arkaluonteisia tietoja ovat muun muassa rotua tai etnistä alkuperää, henkilön yhteiskunnallista, poliittista tai uskonnollista vakaumusta, ammattiliittoon kuulumista, rikollista tekoa, rikoksen seuraamusta, vammaisuutta, seksuaalista käyttäytymistä ja sosiaalihuollon palveluiden käyttöä koskevat tiedot."

Rainela-Lankinen, A. (2001). Uusitut ohjeet potilasasiakirjojen laatimisesta ja säilyttämisestä. Puheterapeutti, 2, 2001.

Harkinnan varaista tietenkin on, mikä tieto on "potilaan hoidon kannalta välttämätöntä".