torstaina, elokuuta 16, 2007

(Epä)käytännöllinen burqa


Assalamu alaikum
Rauhaa
Olen saanut useita kysymyksiä liittyen burqan käytännöllisyyteen, tai paremminkin käytännöllisyyden puutteeseen. Toivottavasti saan tällä tekstillä valaistua asiaa ja vastattua mietintöihinne.
Aluksi pitänee sanoa, ettei afgaaniburqa suinkaan ole ainoa mahdollinen musliminaisen asu. Hijabin vaatimukset voi täyttää monella muulla tavalla. Tärkeintä on, että vaaditut vartalon osat peittyy, eikä naiselliset muodot näy.
Itse valitsen asuni tilanteen mukaan. Jos haluan lähteä kävelylle, en suinkaan laita päälle juhlamekkoa ja villahuivia! Ja taas talvipakkasella en pukeudu hellehameeseen ja ohueen puuvillatunikaan. Ethän varmaan sinäkään niin tee?
Kaikki pukeutumisongelmat on ratkaistavissa terveellä maalaisjärjellä. Vaikuttaa kuitenkin, että ihmisiä kiinnostaa erityisesti kasvohunnun kanssa selviäminen eri tilanteista.

Tässäpä rautalangasta väännettynä vastaukset minulle esitettyihin kysymyksiin:
Kyllä, juon kahvia. Pilli on keksitty, ja jos semmoista ei ole saatavilla, kupin saa sujautettua hunnun alle. Ei se ole liimattu huuliin kiinni.
Kyllä, voin syödä julkisilla paikoilla. Niqabin helmaa voi nostaa niin, että saan haarukan suuhun asti.
Kyllä, voin ajaa autoa. Niqab pitää vaan muistaa asettaa turvavyön päälle, muuten voi olla aika hankalaa.
Kyllä, kuulen ihan normaalisti. Tai no, sen verran kun tällä minun alentuneella kuuloaistilla kuulee ilman huiviakin. (oli pahemman luokan korvatulehdus vuosi sitten)
Kyllä, myöskin näen ihan hyvin. Eihän minun silmät ole peitossa!?
Kyllä, voin urheilla; uida, pyöräillä, lenkkeillä yms. Pitää vaan valita sopivasta materiaalista valmistettu vaate. Niqabin ei tarvitse olla kilometrin mittainen, maassa asti roikkuva repale. Semmoinen pieni ja lyhyt riittää hyvin.
Ei, en tukehdu, ei tämä ole muovia!
Ei, ei minulla ole sen kuumempi kuin sinullakaan. Väljät vaatteet ovat itse asiassa viileämmät kuin ihonmyötäiset.

Miten sitten tehdä töitä asuni kanssa?
Helposti. Kun näitä vaatteita käyttää, oppii kyllä löytämään ratkaisut ongelmatilanteisiin. Jos tietäisin, että työn touhussa tulee kuuma, pukisin päälle maahan asti ulottuvan ohuen khimarin(kaavun). Alle vaan alusvaatteet ja ohut hame.
Jos taas suunnittelisin veteleväni sirkkelillä lautaa palasiksi, laittaisin hyvin lyhyen niqabin ja pienen huivin, jottei helmat vetäise minuakin sirkkelin käsittelyyn. Sama pätee ompeluun, mankelointiin yms... (nyt jokainen näkee mielessään kuvan minusta jumissa mankelissa, heh)

Entäs ne kuuluisat "hygieniasyyt"... Tuntuu että tuo on joka paikassa peruste huivin käytön rajoittamiseen.
Tajuaako kukaan oikeasti miten naurettavaa tuo on? Mietipä hetki; huivi on vaate. Jos huivi on myös epähygieeninen, se tarkoittaa että vaatteet ovat epähygieenisiä. Eli kaikki vaan alasti töihin, vai mitä?
Eiköhän asia ole itseasiassa niin päin, että huivi tuo enemmän puhtautta? Ja kasvohuntu se vasta hygieeninen onkin! Vai käyttääkö kirurgit kasvosuojaa ihan vaan huvin ja urheilun vuoksi?
Eikä samaa huntua ole pakko pitää kolmea kuukautta. Pyykkikoneet on keksitty, hei nyt on 2007! Burqan tai niqabin voi pestä ihan samalla tavalla kuin tennissukat ja kalsarit. Sairaalaympäristössä voisi käyttää kertakäyttöisiä kasvohuntuja. On vaan ihmisten viitsimisestä kiinni, onko niitä saatavilla.

Musliminaisen pukeutuminen ei ole millään tavalla hankalaa tai epäkäytännöllistä, jos viitsi vähän nähdä vaivaa. Ymmärrys ja apu työtovereilta ei myöskään olisi pahitteeksi. Tuntuu vaan, että mitä vähemmällä työllä päästäisiin, sen parempi. Laiskuus ja aivosolujen säästö on kai muotia.

6 kommenttia:

Ulrika kirjoitti...

Tuo bloggauksesi viimeinen lause oli kyllä näin kommentoijan ja kyselijän näkökulmasta vähän ikävä. En mielestäni ole yhtään sen laiskempi ajattelija tai muutenkaan käytä aivosolujani säästöliekillä. Minua yksinkertaisesti kiinnosti tietää, miten pukeutumistyylisi vaikuttaa esim. liikuntamahdollisuuksiin, sillä burqa nyt ei vain minun silmissäni vaikuta siltä kaikkein kätevimmältä lenkkeilyasulta. Vaikeaa sen soveltuvuutta on arvioida, jos ei ole koskaan moista päälleen vetänyt. Saatika että sitä näin "maallikkona" edes tuntisi tai erottaisi burqan eri versioita. Vastauksesi kohta "Kun näitä vaatteita käyttää, oppii kyllä löytämään ratkaisut ongelmatilanteisiin" kertoo taas aika hyvin minun tiedusteluni taustan. Kun niitä ei käytä, ei voi tietää. Ja selkeästi siis vastauksestasikin voi päätellä, ettei se aina suinkaan ihan niin yksinkertaista ja itsestäänselvää ole.

Toivoisin, että vaikka kirjoittana esiinnytkin Vihaisena Naisena, ettet kuitenkaan sortuisi suoralta kädeltä aliarvioimaan tai loukkaamaan lukijoitasi / kommentoijiasi.

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Suomalaisnainen burqassa kirjoitti...

Ulrika,
Toivottavasti huomasit, että suuntasin lauseeni nimenomaan mahdollisille työtovereille. Aikaisemmista posteista voit huomata, että olen itse joutunut irtisanoutumaan sen vuoksi, ettei huivia työpaikallani hyväksytty juuri noista hygieniasyistä.

Myöskin, on hyvä että ihmiset kyselevät täällä blogissa, koska täällä aiheena on nimenomaan pukeutumiseni ja uskontoni.
Se, mikä minua taas raivostuttaa, on, että minua tuskin yhtään tuntevat ihmiset tulevat kasvokkain kyselemään kummallisia kysymyksiä. Ei siinä mitään, jos muuten keskustelisimme aiheesta, mutta on ikävää, että heti keskustelun aluksi aletaan tenttaamaan onko kuuma ja vaikea hengittää...
Pahoittelen, en osannut tekstilläni ilmaista kenelle nuo hiukan ilkeään sävyyn kirjoitetut lauseet oli tarkoitettu, ja kenelle ei.

Anonyymi kirjoitti...

Hei, olen lukenut blogiasi tovin ja on kyllä todella mielenkiintoinen! Yksi kysymys (jos saan kysyä) Onko koraanissa mielestäsi joku/joitain epäkohtia mitä et ns. "allekirjoita"?

Hyvää jatkoa toivottelee Samppa

Suomalaisnainen burqassa kirjoitti...

Hejsan, Samppa
Uskon, että arabiankielinen Koraani on tullut Jumalalta sellaisenaan, eikä siinä siis voi olla virheitä/epäkohtia.
Itse en kuitenkaan valitettavasti osaa lukea arabiaa niin hyvin, että ymmärtäisin Koraania, joten joudun tyytymään suomenkielisiin käännöksiin. Ja nehän sisältävät väkisinkin virheitä. Jotkin virheet tiedän jo(Hämeen-Anttilan suomennoksesta), mutta jotakin on varmasti jäänyt huomaamatta.

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.