tiistaina, marraskuuta 13, 2007

Odottelua

Assalamu alaikum
Rauhaa

Vuosia jatkunut kummallinen oireilu sai vihdoin syyn tuossa pari viikkoa sitten. Kuinkahan moni samasta sairaudesta kärsivä saa useita vääriä diagnooseja ennen kuin todellinen syy selviää?

Kilpirauhanen on pehmeä umpirauhanen, joka muodostuu kahdesta henkitorven kummallakin puolen olevasta lohkosta. Se sijaitsee kaulan alueella kurkunpään alapuolella ja painaa parikymmentä grammaa.

Kilpirauhasen vajaatoiminnassa kilpirauhanen ei pysty tuottamaan riittävästi kilpirauhashormonia.Vajaatoiminta todetaan verinäytteellä. TSH lisääntyy kilpirauhasen vajaatoiminnassa ja tyroksiinin pitoisuus laskee.

Oireita ovat muun muassa

  1. vähentynyt hikoilu,
  2. paleleminen,
  3. ummetus,
  4. hidastunut sydäntoiminta,
  5. painon nousu,
  6. ohut tukka,
  7. kuiva iho,
  8. silmien kapeus ja silmän ympäryksien turpoaminen,
  9. väsymys,
  10. hitaus,
  11. masentuneisuus,
  12. saamattomuus,
  13. muistitoiminnan väheneminen,
  14. äänen käheys ja
  15. jalkojen ja käsien turvotus.


Kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan tyroksiinilla. Tablettimuodossa korvataan hormonia, jota kilpirauhanen ei pysty tuottamaan.
Pysyvä vajaatoiminta vaatii jatkuvaa, elinikäistä korvaushoitoa.


Boldasin oireista ne, jotka ovat olleet minulla erityisen hankalia. Pahinta lienee väsymys, pystyn hyvinkin nukkumaan 12-16 tunnin yöunet, joiden jälkeen olen edelleen väsynyt. Myös muistitoiminnan takkuilu vaikeuttaa opiskelua todella paljon. Tuntuu, että samaa asiaa saa lukea kymmenet kerrat, ennen kuin se jää mieleen. Jos silloinkaan. Vastaavia ongelmia minulla ei ollut peruskouluaikoina; päinvastoin.

Lueskelin tänään kilpirauhasfoorumilta, että jotkut ovat jopa joutuneet psykiatriseen sairaalaan pahojen masennusoireiden vuoksi. On siis tehty täysin väärä diagnoosi ja annettu mielialalääkkeet. Kun ne eivät sitten (tietenkään) ole auttaneet, tilanne on pahentunut siihen pisteeseen, että potilas on laitettu "piirille". On voinut kestää vuosia, ennen kuin joku lääkäri on sattumalta ottanyt kilpirauhaskokeet. Vasta sen jälkeen on Thyroksiinin avulla saatu potilas terveeksi.
Nyt sitten mietin, kuinkahan monta kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivää potilasta tuolla kylillä kulkee väärällä lääkityksellä? Ja kuinka moni heistä siirretään psykiatriselta osastolta toiselle, välillä kotiin, mielenterveystoimistoon ja taas piirille kun romahdus tulee?

En voi kuin kiittää Jumalaa siitä, että oma vajaatoimintani todettiin tässä vaiheessa, kun minua ei vielä olla kirjattu koskaan psykiatriselle osastolle. Oireiden pahentuessa niinkin olisi voinut käydä.

On todella helpottavaa tietää, mistä vuosia jatkunut "epänormaalius" johtuu. Minulla on diagnosoitu keskivaikea masennus 2001. Nyt, tämän kilpirauhasen vajaatoiminnan todentaman diagnoosin valossa olen todella alkanut pohtimaan, onko masennusdiagnoosi ollutkin väärä? Useat oireeni kun eivät todellakaan sovi masennuksen oireiksi. Ja minulta on aina puuttunut joitakin selviä masennusoireita, kuten itsetuhoisuus ja unettomuus/katkonainen uni.

Nyt tässä vielä odotellaan lääkkeitä. Suomesta saatava Thyroksin on sellainen, jota minä en voi käyttää. Joudun siis tilaamaan ulkomailta lääkkeeni. Saa nähdä kauanko kestää ja miten kalliiksi tulee. Mahdollisesti myös Suomesta löytyisi minulle sopiva lääke, mutta sekään ei ole KELAn korvattavien listalla. Joten katsotaan kumpi vaihtoehto tulee halvemmaksi.

Pitäkää peukkuja että saan lääkkeet pian, insha Allah :)

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tsemppiä!! Voimia ja jaksamista!

Ilkka kirjoitti...

Miksi et voi kayttaa Suomesta saatavaa tyroksiinia?

Suomalaisnainen burqassa kirjoitti...

Tässä kyseisessä lääkkeessä, kauppanimeltään Thyroksin, on eräs ainesosa jota en pysty käyttämään. Itse vaikuttava aine tyroksiini ei haittaisi mitenkään, en ole sille allerginen.

Anonyymi kirjoitti...

Mulla on varmaan myös sama tauti. Juuri noi oireet. Laitoin muuten linkin sivullesi omalle sivulleni. Haittaako?

Suomalaisnainen burqassa kirjoitti...

Käy ihmeessä testissä! Valitat oikeen kovasti, vaikka vähän liioittelet oireita niin eivät kehtaa olla ottamatta niitä kokeita :D