tiistaina, maaliskuuta 18, 2008

Internet tietolähteenä

Assalamu aleikum
Rauhaa

Löysin mukavan tekstin siitä, miten internet voi olla tietolähteenä sekä hyvä että huono tämmöiselle islamia opiskelevalle tavis-muslimille. Artikkelin on kirjoittanut nimimerkki stygiofobia Islamtieto-foorumilla.


Internet tiedonlähteenä.

Nykyään monet muslimit käyttävät internettiä opetajanaan. Tähän asiaan, kuten moneen muuhunkin, liittyy sekä hyvää että pahaa.

Netti
On ihmisiä, jotka kieltävät netin käytön Islamin tiedon etsimisen apuvälineenä aivan kokonaan. Toisaalta on niitäkin, jotka ottavat vastaan kaiken vastaantulevan. Netin käytöstä on epäilemättä hyötyä joillekin ja haittaa toisille.

Luotettavuus
Selvästikään netistä ei voida ottaa aivan mitä hyvänsä, sillä sinnehän voi kuka tahansa laittaa aivan mitä milloinkin huvittaa. Nykyäänhän lapsillekin opetetaan koulussa medialukutaitoa. Jopa eärs orgaanisen kemian opettaja kovasti varoitteli meitä luottamasta kaikkeen netissä olevaan orgaanista kemiaa käsittelevään tekstiin. Hänelle kemia taisi olla suurinpiirtein uskonnon asemassa, joten huolestuminen lienee ymmärrettävää.

Samalla tavoin minä varoitan teitä huolimasta kaikkea netissä olevaa. Siellä on luonnollisesti paljon hyvääkin, mutta valitettavan usein se on hautautunut kaiken huuhaan alle. Pari kertaa olen huvikseni kirjoittanut googleen jonkun Islamiin liittyvän hakusanan ja katsonut kuinka täysin vastakkaisia fatwoja tulee vastaan samasta asiasta. Toisessa tekoa väitetään bid'aaksi ja toisessa saman teon todisteeksi siteerataan jotain mitälie oppinutta, joka vain seuraa himojaan ja kulttuuriaan ja väittää tätä keitosta sunnaksi. Toisaalta niitäkin tapauksia on tullut vastaan, joissa tiettyä asiaa väitetään Islamin vastaiseksi ja toisella sivulla vastakkaisen näkemyksen tueksi on kaivettu esille valtava määrä hadiitheja ja Koraanin jakeita.

Tällainen google-islamin harjoittaminen on tuhoon tuomittu yritys. Ainakin näin länsimaissa tämä ilmiö näyttää olevan kasvava ongelma, jollei asialle tehdä jotain. Tietääkseni monissa muslimimaissa ihmisille on aivan päivänselvää, mennä lähimpään moskeijaan kysymään paikalliselta opettajalta tai oppineelta, että rikooko tämä ja tämä wudhun ja voiko hautausmaalla tehdän niin tai näin jne. Meillä kun ei vastaavaa mahdollisuutta useinkaan ole, turvautuvat muslimit valitettavan usein petolliseen tiedon runsaudensarveen - internettiin. Valitettavasti tämä sarvi vain ei anna aina oikeita vastauksia. Tiedon totuusarvon arviointi jää käyttäjän vastuulle, johon kaikkihan eivät kykene.

Toinen puoli
Tässä karhunpalveluksessa on kuitenkin jotain hyvääkin. Ensinnäkin on pajon muslimeita, jotka eivät kertakaikkiaan saa mistään muualta tietoa. Noh... parempi kuin ei mitään. Tai no.. vähän riippuu. Tuurista kiini, että mille sivulle sattuu osumaan.

Toisaalta jokut ihmiset saattavat oppia tässä lähdekritiikkiä myös oppineiden lausuntoja kohtaan. Ei mennä suoraan uskomaan ketä hyvänsä jonka nimi on doctor/sheikh abu XYZ. Kohtuus kaikessa kumminkin. Toivottavaa olisi, jos myös internettiä käyttämättömät muslimit osaisivat vaatia todisteita toisinaan.

Loppujen lopuksi
-No mistä sitten opimme islamia?
-Oppineilta ja heidän kirjoistaan.

-Eli mistä? Ei meillä mitään oppineita ole saatika heidän kirjojaan ja jos onkin, niin ne ovat väärällä kielellä.
-No sitten pitää mennä sinne missä on ja opetella se kieli jolla tieto on kirjoitettu (arabia).

Viimeistään tässä vaiheessa pitäisi olla selvää, ettei tämä yhtälö ole aivan yksipiippuinen saatika helppo ratkaista. Itse olen ajatellut häippäistä mahdollisimman pian jonnekin ulkomaille todellista Islamin tietoa etsimään. Pyydän Allaahilta että saan lopullisesti karistettua kannoiltani ja jätettyä menneisyyteen nämä tökeröt transliteraatiot ja kyseenalaiset käännökset.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

As-salaamu aleykum!

Firstly: uusi nimi on kiva ja osuva. Hyvä valinta! Muutenkin uusi ulkoasu on tosi söpö ja piristävä. Ihanan prinsessaista! Ihan IHQ <3 Jätä tää näin :)

Secondly: tuo kirjoitus oli oikein hyvä ja toi esille sen pulman, jota olen viime aikoina miettinyt. Minua ahdistaa kun tietoa pitää hakea netistä. Haluaisin islamilaisia kirjoja, mutta eihän minulla ole varaa tilailla niitä jatkuvasti netistä. Ja niidenkin suhteen pitäisi olla tarkkana, kenen kirjottamia ovat.

Esim. mies toi viime viikolla moskeijalta kirjasen naisen asemasta. Ekan osan siitä oli kirjoittanut Dr. jotain (ja minkä alan tohtori?!), ja hän väitti, että kielto koskea vastakkaista sukupuolta tarkoittaisi vain seksiä tms. Hänen mukaansa on väärin väittää, että miehen ja naisen olisi kiellettyä kätellä toisiaan ja viittasi johonkin epämääräiseen hadithiin. Ok, pikkuinen juttuhan tämä on, mutta tuli sellainen tunne, että kannattaa kuitenkin tarkistaa, mikä tämä tohtori on miehiään. Voihan hän sittenkin olla oikeassa, mutta ei omaa kantaa voi jokaisen tohtorin sanojen perusteella muuttaa kuin tuuliviiriä. Nyt sitten on kamala työ kun tekstiä pitää luettaa viisaammilla ja etsiä tietoa tuosta kirjoittajasta.

Mutta kun jostain pitäisi sitä tietoa silti saada... Mutta mä panen toivoni sen varaan, että jos joku levittää väärää tietoa ja saa ihmiset toimimaan sen mukaan, hän vastaa näiden ihmisten tekemästä synnistä tässä asiassa.

Mutta sitten haluaisin lisätä pienen huomautuksen: kun oppinut laittaa vastauksen nettiin, hänellä on myös aikaa kaivaa tarvittavat todisteet. Näin hän tekee ainakin, jos pelkää Allahia. Jos uskova taas menee moskeijan imaamilta kysymään jotain asiaa, ei imaami ehkä olekaan niin oppinut, että osaisi vastata tai antaa tarvittavat todisteet.

Itse ainakin kuulin välikäden kautta, että eräs oppinut mies olisi vahvistanut, ettei kanan kaulaa saa katkaista asr-aikana. Ei tuo mies vain muistanut siihen hätään yhtään hadithia asiasta. Mitä jos kyseessä oli sittenkin vain kansanuskoa, eikä hän enää muistanut mistä oli koko jutun oppinut? En minäkään yleensä muista, mistä jonkun jutun olen kuullut tai lukenut. Tieto on päässä mutta lähde ei.

Onko sulla pikaisetkin suunnitelmat karistaa tämän maan pölyt jaloistasi? Itsekin haaveilen, että joskus voisin päästä oikeasti oppimaan islamia lisää. Mutta ensin pitäisi harjoitella arabiaa. Ilman sitä ei voi oiken opiskella islamia ja jos kieltä ei hallitse, syrjäytyy helposti.

Muutenkaan muutto Suomesta ei ole ihan ajankohtainen, ehkä joskus 5-10 vuoden kuluttua, insha Allah. Sitä silmällä pitäen kuitenkin jo suunnittelen opintoja niin, että mahdollinen työ ulkomailta järjestyisi. Ei vara venettä kaada.

Muuten eräältä siskolta voisi saada lainaan kirjoja. Heillä on niitä kotona hyllyt täynnä, ja insha Allah ovat asiallisia. Hän lupaili minulle niitä lainaan, mutten ole häntä nähnyt vähään aikaan. Ota yhteyttä jos kiinnostaa...

Ai niin eikös jossain päin Suomea ole jonkin sortin sheikki? Voisikohan häneltä saada henk.koht. fatwoja? Voidaan tästäkin jutella privaatisti.

Ps: huomaatko miten meidän blogien nimet ovat muuttuneet ajan kanssa maltillisimmiksi? Mä poistin rättipäät ja jeesustelijat, sä vihaiset naiset... Aina ei uskalla tai jaksa provosoida.

Anonyymi kirjoitti...

Tosi kiva uusi ulkoasu sekä osuva nimi, mashaAllah.

Kawthar

Friend of God kirjoitti...

Kivan hempeä ulkoasu blogillasi nykyään. Miellyttävämpää katsella kuin edellistä. Kiva ettet ole enää vihainen:)

Mahtavaa kevättä sulle:)!

Suomalaisnainen burqassa kirjoitti...

Heh, prinsessainen ei ehkä ole ihan ensimmäinen sana joka tulee mieleeni, kun itseäni ajattelen :)

Palaan huomenna kotiin mummolanreissulta, ja mies totesi että pitää ehtiä siivota koti niin että joka paikka kiiltää, kun "Suomen presidentti" tulee kotiin ;)

Kieltämättä minussa on ehkä enemmän Halosta kuin prinsessa Victoriaa!

Mutta väreistä tykkään, sen varmaan blogistakin on huomannut! Aina välillä pitää vaihtaa ulkoasua, ettei aivan tylsisty.

Sakina, meidän piti varmaan kantapään kautta oppia se, ettei tuo provosointi aina ole kovinkaan tarpeellista tai järkevää. Provosointi herättää lähinnä ne pahimmat haukkujat, ja silloin voi käydä niin, ettei sivistyneet keskustelijat edes halua/jaksa osallistua keskusteluun. Ehkä uusi ulkoasu tuo minunkin blogiini semmoista rauhallista vuoropuhelua muslimien ja kristittyjen (ja miksei vaikka hindulaistenkin) välillä. Jos Jumala suo!

Salaamit myös Kawtharille <3

Ja mahtavaa kevättä sinulle, "friend of god", kuin myös muille lukijoille!

punahilkka kirjoitti...

Salamualaikum,

kutsuin sinut nyt raakiletiehen :D. Anteeksi kauheasti, että kesti niin pitkään.... taidan olla kaikkien aikojen surkein valvoja