tiistaina, huhtikuuta 22, 2008

"Imaamit pimittävät naisilta Koraanin antamat oikeudet"

Assalamu aleikum!
Rauhaa

Tämän päivän Hesarissa pisti silmään ihan mielenkiintoinen artikkeli. Tähän ei oikeastaan ole minulla mitään lisättävää, joten lukekaahan!

Islamtutkija: Imaamit pimittävät naisilta Koraanin antamat oikeudet

Julkaistu: 21.4.2008 22:38
Annamari Sipilä
Helsingin Sanomat
EUROOPAN PARLAMENTTI


BRYSSEL. Kuinka vaikean työn sitä itselleen voi oikein ottaa? Professori Azizah Y. al-Hibri on näkyvä ja äänekäs nainen muslimien maailmassa.
Libanonilaissyntyinen al-Hibri opettaa amerikkalaisessa Richmondin yliopistossa lakia ja Koraanin tulkintaa.
Hän toimii myös käytännön juristina, joka ratkoo riitoja islamin sääntöihin nojautuen.
Miten nainen pärjää konservatiivisten imaamien kanssa?
"Minulle sanotaankin usein, että ole varovainen niiden kanssa. Mutta mitä imaamit minulle voisivat? Minähän nojaan Koraaniin", Brysselissä viime viikolla vieraillut al-Hibri kertoi.

Al-Hibri on vakaumuksellinen muslimi, mutta kaikkea muuta kuin konservatiivinen sellainen.
Suosittu luennoitsija tulkitse Koraania feministisestä näkökulmasta. Al-Hibrin mukaan muslimien pyhä kirja on tasa-arvon kannalla.
"Todellisuus on tietysti aivan toista", hän myönsi.
Taustalla ei ole vain Koraanin sanoman ja patriarkaalisen kulttuurin törmäys. Vähintään yhtä paljon harmia aiheutuu eri miesvaltaisten kulttuurien törmäyksestä.
Koraanin opetukset unohtuvat, kun kulttuurit taistelevat keskenään.

Pääongelman muodostavat kuitenkin vanhoilliset imaamit, jotka pimittävät naisilta Koraanin takaamat oikeudet.
Al-Hibri antoi esimerkin käytännön elämästä. Egyptiläinen tuomari vaati, että islamiin kääntyneellä morsiamella piti olla häissään holhooja mukana.
Al-Hibri kyseenalaisti tulkinnan ja etsi lainkohdan tuekseen.
"Imaami sanoi sitten minulle, että kyllähän hän tietää, että asia on näin. Hän ei vain halua, että naiset tietävät oikeuksistaan", Al-Hibri kertoi European Policy Centre -ajatuspajan tilaisuudessa.
Toinen tapaus sattui Yhdysvalloissa, jossa al-Hibri toimi avioerojutussa välimiestuomarina kahden miespuolisen tuomarin kanssa.
Al-Hibrin mielestä Koraani antoi omaisuudenjakoon yksiselitteiset ohjeet. Kaksi muuta olivat hetken mietittyään samaa mieltä.
Mutta kun tuli tuomion julistamisen aika, miestuomarit halusivat langettaa – ei Koraanin mukaisen – vaan aviomiehen edun mukaisen tuomion.
"He tunsivat naisten oikeudet, mutta halusivat silti suosia miestä, jottei ongelmia syntyisi", al-Hibri kertoi.

Ei olekaan ihme, että monien mielestä islam on sietämättömän patriarkaalinen uskonto.
"Naisille on valehdeltu (islamista). Naisten ääni ei kuulu."
Ratkaisuksi al-Hibri suosittelee vanhaa lääkettä eli koulutusta.
Ilman koulutusta ja taloudellista itsenäisyyttä naiset ovat miesten armoilla. Imaamit saavat sepittää Koraania paukuttaen millaisia tarinoita hyvänsä.

Al-Hibrin vetämä verkosto on kouluttanut jo 17 naispuolista Koraani-oppinutta EU-maihin. Lisää tarvittaisiin, sillä Euroopan muslimiväestö kasvaa kaiken aikaa.
Mutta omien aivojenkin käyttö on sallittua. On järjetöntä soveltaa Koraania kirjaimellisesti vuonna 2008, al-Hibri uskoo.
"Jumala antoi meille kaikille aivot. Siksi islaminuskoiset eivät tarvitse paavia", hän heitti.

3 kommenttia:

Stello kirjoitti...

""Jumala antoi meille kaikille aivot. Siksi islaminuskoiset eivät tarvitse paavia", hän heitti."

- - -

Surullista, etta hanella on kuitenkin tarve halventaa ja loukata toisten uskontojen edustajia.

Vaikka ihmisella olisi muuten miten jarkevan tuntuinen sanoma tahansa, epakunnioittavalla kaytoksella vie vain pohjaa omalta asialtaan.

Terveisin,

Katolinen, jolla on varsin hyvin toimivat aivot.

Suomalaisnainen burqassa kirjoitti...

Totta!

Anonyymi kirjoitti...

Salam!

Olipa ilahduttava juttu. Toisaalta on surullista, että nämä miehet eivät pelkää Jumalaa niin paljon, että antaisivat naisille sen, mitä heille kuuluu, vaan suorastaan valehtelevat ja pimittävät tietoa. Millaisia imaameja he oikein ovat? Tällaisia ihmisiäkö me seuraamme?

Hienoa, että on Al-Hibrin kaltaisia naisia, jotka tuntevat oikeutensa ja osaavat vaatia niitä. Vielä parempi, että Al-Hibri tekee näkyvää työtä ja kouluttaa lisää islamia tuntevia naisia näkyville ja tärkeille paikoille muslimiyhteisössä. Tällaisia naisia me tarvitsemme ehdottomasti lisää!