keskiviikkona, maaliskuuta 21, 2007

Hajj

Assalamu alaikum
Tammikuulla pidin pienen esityksen muslimisiskoille aiheesta Hajj, eli Pyhiinvaellus Mekkaan. Käytin runkona osoitteesta http://www.channel4.com/culture/microsites/H/hajj/ löytynyttä "virtual hajjia".
Tässä on tuo runko nyt suomennettuna. Olen huomioinut siellä olleet asiavirheet ja korjannut ne, muuten tämä on suora suomennos. Jos kuitenkin huomaat lisävirheitä, olisin kiitollinen että huomautat niistä. En siis ole itse vielä päässyt hajjille, joten minulla on vain tämä teoriapuoli tiedossa!

HAJJ –askel askeleelta

(tämä on hajj al-qiran)

Vuosittain yli kaksi miljoonaa ihmistä matkustaa Saudi-Arabiaan, samaan aikaan, samassa tarkoituksessa. Tätä matkaa kutsutaan nimellä Hajj, pyhä pyhiinvaellus, jota muslimit ovat suorittaneet uskollisesti vuosittain yli 1400 vuoden ajan.

Kaikki pyhiinvaeltajat matkaavat Mekkaan, Islamin synnyinpaikkaan, elämänsä hengellisen tehtävän vuoksi. Palvelemalla Jumalaa yhdessä muiden muslimien kanssa ja ilmaisemalla omaa henkilökohtaista uskoa, Hajj antaa hengellisen testin, puhdistautumisen, pelastumisen ja anteeksiannon sekä pyhiinvaeltajan maalliseen että kuolemanjälkeiseen elämään.
Hajj suoritetaan Mekan kaupungissa Saudien karkean aavikon ympäröimänä liittäen jokaisen pyhiinvaeltajan Allahiin ja ensimmäiseen profeettaan, Abrahamiin(as) pyhien rituaalien kautta, jotka alkavat Islamilaisen kalenterin viimeisimmän kuun kahdeksantena päivänä.
Ennen pyhiinvaeltajan tapasivat matkustaa kuukausia, joskus jopa vuosia kävellen tai kameleilla ratsastaen, karavaanien mukana tai laivoilla tavoittaakseen Mekan ja saadakseen välähdyksen Ka’abasta, Islamilaisesta Jumalan talosta.
Vaikka nykyaikana pyhiinvaeltajat saapuvat lentokoneilla, Hajj vieläkin sitoo muslimeja joka puolella maailmaa jakamaan menneisyyden hengellisen riitin, jossa matkataan Islamin todelliseen sydämeen.


Ennen Hajjia
Päiviä ennen Hajjia, joka ikinen tunti kymmenet tuhannet pyhiinvaeltajat saapuvat Jeddah’ aan lentokentälle. King Abdul Aziz International Airport, joka on varta vasten rakennettu tähän tarkoitukseen, on käytössä täydessä kapasiteetissaan. Valmiina pyhiinvaellukseensa, suurin osa saapuvista matkustajista on jo ihramin tilassa.(1)
He ovat hävittäneet maalliset vaatteensa, heidän päänsä ovat peittämättömät ja jalkansa paljaat. Aivan kuten profeetta Muhammed, sallallaahu alaihi wa sallam, ja Abraham, alaihi as salam, miehet ovat pukeutuneet valkoisiin viittoihin. Naiset ovat pukeutuneet tavanomaisesti kaftaaneihin ja viittoihin, heidän kasvonsa on paljastetut, valmiina vastaanottamaan Allahin armon. Kaikkien pyhiinvaeltajien on puettava ylleen valkoiset kankaat ja astuttava ihram-tilaan ennen saapumista Miqat-alueelle.
Ihram-tilan aikana et saa leikata hiuksiasi tai kynsiäsi, käyttää koruja, parfyymiä tai muita hajusteita, metsästää tai tappaa eläimiä, tapella, käyttää väkivaltaa, olla yhdynnässä tai mennä naimisiin. Sinun tulee olla myös peseytynyt ja suorittanut päivän viisi pakollista rukousta ennen ihram-vaatteiden pukemista.
Kun pyhiinvaeltaja on ihram-tilassa ja saapunut Miqat-alueelle, täytyy hänen rukoilla kaksi rakaa, lausua niyah Hajjin tai Umrahin suorittamista varten, resitoida toistuvasti Talbiyahia(2); tärkeintä Hajjin du’aa, joka kertoo Allahille pyhiinvaeltajan saapumisesta paikalle vastaamaan Hänen kutsuunsa.
Nyt kun olet ihram-tilassa, ja voit astua Mekan porttien lävitse; pyhään kaupunkiin joka on tiukasti suljettu muilta kuin muslimeilta. Ennen sisään astumista sinun tulee todistaa että olet muslimi, sen jälkeen voit siirtyä Islamin pyhimpään paikkaan.


Umrah
Suorittaaksesi Hajjin sinun täytyy käydä läpi myös pienempi pyhiinvaellus, Umrah, joka voidaan suorittaa mihin tahansa aikaan vuodesta; moni pyhiinvaeltaja kuitenkin yhdistää nämä kaksi samaan matkaan.Pyhän Umrahin rituaalit muodostavat myös tärkeän osan Hajjista; sisältäen Tawafin ja Sa’in, jotka tulevat määrätyssä järjestyksessä molemmissa pyhiinvaelluksen muodoissa:Ihram-tilassa pyhiinvaeltaja astuu sisään Mekan Suureen moskeijaan, oikea jalka edellä. Aloittaen mustasta kuution muotoisesta rakennuksesta, Ka’abasta, pyhiinvaeltaja suorittaa tawafin(1) kiertäen Ka’aban seitsemän kertaa. Kolme ensimmäistä kierrosta kuljetaan kohtalaisen nopeaa vauhtia, neljä jälkimmäistä tavanomaiseen tapaan kävellen.(3) Seuraavaksi täytyy suorittaa kahden rakaan rukous, sisältäen kumartumisen ja polvistumisen Ka’aban edessä. Tämän jälkeen voit kokeilla vettä Zam-Zamista, Mekan pyhästä vesilähteestä.Lopuksi tulee vielä suorittaa Sa’i-rituaali juosten Safan ja Marwah’n välillä seitsemän kertaa. Tämä kuvastaa Aabrahamin(as) vaimon Haagarin epätoivosta veden etsimistä itselleen ja pojalleen.(4) Olet nyt suorittanut Umrahin ja olet valmis jäljellä oleviin varsinaisen Hajjin rituaaleihin!

Ensimmäinen päivä

Islamilaisen kalenterin mukaan, Hajj alkaa virallisesti kahdeksantena päivänä Dhul-Hijjah-kuuta.Aamunkoiton rukousten jälkeen sinun tulee lähteä Mekasta, kuten monet ovat tehneet aiemmin, ja saapua Minaan ennen puoltapäivää.
Vietät päiväsi matkustaen ja pystyttäen majapaikkaa. Jokainen tuntee olevansa lähellä Allahia; tunne vain kasvaa rukoillessa ja meditoidessa tässä ajattomassa maisemassa.Tänä yönä Mina on sinun kotisi; teltta tuhansien joukossa Saudi-Arabian aavikolla. (5)


Toinen päivä
Tänään on Hajjin toinen päivä, ja lähdet Minasta Arafat-vuorelle aamurukouksen jälkeen.
Vietät koko päivän keskipäivästä auringonlaskuun rukoillen ja tehden du’aa, lukien Koraania ja pyytäen Allahin anteeksiantoa synneille jotka olet tehnyt elämäsi aikana, koska Mohammedin(saas) on kerrottu pyytäneen Allahia antamaan anteeksi kaikkien niiden synnit, jotka seisovat Arafat-vuorella.Tämä tunnetaan seisomisen päivänä. Liityt miljooniin pyhiinvaeltajiin, jotka kiertelevät Minasta Arafatin vuoristoisille tasangoille. Jokainen lausuu talbiyan ensimmäistä sanaa: Labayak! Labayak! (Olen täällä, Olen valmis).Kaikki kokoontuvat Arafatille, Armon Vuorelle, kuuntelemaan Arafatin Päivän saarnaa kuten alkuaikojen muslimit kuuntelivat Profeetta Mohammedin(saas) viimeistä saarnaa.Nosta kätesi ylös ja keskity ainoastaan Allahiin. Olet lähempänä Häntä kuin voit koskaan olla. Lähdet Arafatilta tietäen että olet henkisesti puhdistettu.(6) Aurinko laskee, ja jätät Arafatin kulkeaksesi Muzdalifah’n, jossa yövyt paluumatkalla Minaan. Majoituttuasi aavikon tähtitaivaan alle, jatkat Allahin ylistämistä, meditoimista ja anteeksipyytämistä. (7)
Yön aikana sinun täytyy kerätä myös 70 pavunkokoista pikkukivea ympäröiviltä kukkuloilta seuraavien päivien rituaaleja varten.


Kolmas-Viides Päivä
Tänään on uhrijuhlan päivä. Tämä päivä merkitsee Hajjin loppua ja Eid al-Adha-juhlaa, joka on toinen islamilaisen kalenterin juhlapäivistä.Aamurukouksen jälkeen sinun tulee kulkea Muzdalifah’sta Jamarat-alueelle Minassa. Ennen puoltapäivää sinun täytyy heittää seitsemän kiveä kohti ensimmäistä kolmesta suuresta pilarista(Jamarat al-Kubra), jotka kuvastavat paholaista, kuten Aabrahamkin teki. Seitsemän pikkukiveä symbolisoi Shaitaanin syöksemistä äärettömyyteen. (8) Pyhiinvaeltajat kiertävät joukoittain kivipilareita, heittäen kiviä ja ylistäen Allahia, vasemmalla puolellaan Ka’aba ja oikealla Mina.
Ensimmäisen (Jamarat al-aqabah) pilarin kivittämisen jälkeen sinun tulee uhrata eläin; lammas, lehmä tai kameli. Tämä muistuttaa Aabrahamin halusta uhrata poikansa Ismael Allahin käskyn mukaisesti. Kolmasosa lihasta syödään, toinen kolmannes tarjotaan lahjoituksena perheelle ja ystäville, ja viimeinen osa säästetään yhteisön köyhemmille jäsenille, osoituksena kiitollisuudesta Allahia kohtaan.Eid-rukouksen ja -seremonian jälkeen voit riisua ihram-vaatteet, ja vaihtaa tavanomaiseen asuun. Naiset leikkaavat vain symbolisen pituuden hiusten latvoista, kun taas miehet ajavat koko päänsä merkiksi ihram-tilan päättämisestä ja hajjin suorittamisesta.

Kuitenkin seuraavien kahden päivän aikana sinun tulee vielä kivittää jokaista pilaria uudelleen. Välissä täytyy myös matkustaa takaisin Mekkaan suorittamaan Tawaf(2).On aika lähteä Minasta ja mennä takaisin Mekkaan viimeistä kertaa. Sinun tulee suorittaa viimeinen Tawaf(3) jäähyväisinä Suurelle Moskeijalle.Tawafin jälkeen voit poistua moskeijasta jäähyväisportin läpi suunnaten joko kotiin tai Profeetan(saas) Moskeijaan Medinassa.Voit myös rukoilla kaksi rakaa Maqam Ibrahimin lähellä, vaikkei se olekaan pakollinen tehtävä Hajjilla. Kun kaikki tehtävät on suoritettu, olet ansainnut oikeuden tulla kutsutuksi al-Hajjiksi.

Hajjin jälkeen

Useat pyhiinvaeltajan päättävät vierailla Profeetan(saas) Moskeijalla ja haudalla Medinassa, vaikkei se olekaan pakollista.

Profeetan(saas) Moskeija on toiseksi tärkein heti Suuren Moskeijan jälkeen, mutta on merkitykseltään samanarvoinen, sen vuoksi mitä se edustaa.Mohammed(saas) muurasi ensimmäisen tiilen, ja valvoi Moskeijan rakentamista. Hän vietti viimeiset vuotensa täällä; rukoillen, toimittaen uskonnollisia saarnoja, keskustellen seuralaisten kanssa ja toimittaen jumalallista sanaa ja viestiä Allahilta niille, jotka tulivat kuulemaan häntä ja hakemaan neuvoa Jumalan Lähettiläältä.
Vieraillakseen Moskeijassa pyhiinvaeltajan tulee pukeutua parhaimpiinsa. Sinun tulisi miettiä Mohammedin(saas) elämää, opetuksia ja hänen läheisyyttään Moskeijassa käydessäsi.

Nyt olet päättänyt elämäsi tärkeimmän matkan ja osoittanut kunnioitusta Profeetalle ja Lähettiläälle(saas)!

Ei kommentteja: