keskiviikkona, heinäkuuta 04, 2007

Uneton burqassa


Assalamu alaikum

En (taaskaan) saanut viimeyönä unta, kun oli niin kuuma. Aikaisemmin päivällä olin lukenut Anna-lehdestä juttua naisesta, joka on mennyt Afganistaniin opettamaan paikallisille naisille meikkausta ja hiustenleikkuuta. Tuon jutun saattelemana pohdin yhtä asiaa, johon en todellakaan keksi vastausta.
Miksi ihmiset haluavat mennä Afganistaniin "pelastamaan" naiset afgaanityylisen burqan takaa? Ja nimenomaan tuo burqa on se mistä pitäisi päästä eroon. Miksi ihmeessä?
No okei, ehkä joku ei semmoista halua pitää, mutta se on hänen asiansa. Samoin kuin se, jos joku taas haluaa. Mielenkiintoinen seikka kuitenkin on, että USA:n hyökättyä ja syrjäytettyä Taleban-hallinnon, burqien myynti Afganistanissa kasvoi 70%. Arveltu syy tälle on, että osa Afganistanilaisnaisista halusi näyttää, että he oikeasti tahtovat pitää burqaa!

Kokeilin afgaaniburqaa tuossa keväällä. Sehän on sata kertaa käytännöllisempi ja mukavampi asuste kuin esimerkiksi puristavat pillifarkut ja keinokuitutoppi! Burqa ei ahdista, se on ihanan vilpoisa, kangas on miellyttävän tuntuinen. Mukavin asu mitä naisille on keksitty. Tarviiko ihminen pelastusta semmoiselta, josta ei ole mitään haittaa hänelle?

Eikö olisi ihan kiva juttu, jos annettaisiin jokaisen päättää omasta pukeutumisestaan?
Ei kaikki halua esitellä itseään kuin jossain lihatiskillä; "Tästä lähtee nyt laatutavaraa, korvausvaatimuksena timanttisormus, omakotitalo ja rantatontti kesämöikkeineen."
Minusta on tosi pinnallista olla jatkuvalla laihdutuskuurilla, seurata uusinta muotia, sekä tällätä tukkaa ja lyödä kilo pakkelia naamaan joka kerta astuessaan ulos kotiovesta.(Eipä sillä etteikö monet musliminaisetkin niin tekisi.) Ja miksi tytöt sitten niin tekevät? Yhteiskunnan yleisellä mielialallahan ei ole mitään tekemistä asian kanssa...
Mielestäni naisen pujottaminen länsimaiseen kauneusmuottiin on naisten alistamista ja halventamista. On näytettävä tietynlaiselta ollakseen jotain, ja saadakseen haluamansa. Se, mitä sisältä löytyy, ei ole niin merkityksellistä. Nainen on ruumiillinen objekti, jonka tulee tuoda sulojaan esille, ja peittää virheet.

Ajatuksistani huolimatta, en koe, että on minun asiani mennä puuttumaan suomalaisten naisten pukeutumiseen. Jokainen päättää itsestään. Siksi en voi myöskään hyväksyä, että länsimaiset naiset määräävät mitä musliminaiset pukevat päälleen. Kuka lopulta voi sanoa, onko toinen toista parempi?


ps. otsikosta huolimatta, en nuku burqa päällä.

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eräällä keskustelupalstalla keskustellessani valitsin afkaaninaisasuisenburgapärstäkkeen nikkini kuvaksi. Olinhan naamioitunut nikin taakse enkä kirjoittanut ristimänimelläni. Samoin koen musliminaisen tekevän kätkeytyessään burgan alle. Burgan sisällä voi olla kuka vain, mies tai nainen, mistä sen yhtään voi tietää!

Minusta olisi kivaa jos minäkin voisin pukeutua burgaan. En tarvitsisi kauppareissuille tälläytymistä, roskiksellekin mennessäni heittäisin vain burgan ylleni vaikka sen alla olisin alasti eikä kukaan tietäisi tai kiinnittäisi huomiota. Burga on kiehtova vaate, toisaalta minulla on ennakkoluulo, että sen alle voi kätkeytyä vaikkapa myös miespuolinen rosvo! Olen sellaisen uutisen äskettäin lukenutkin, että noin on tapahtunut.

Kotioloissahan ei burgaan naisen tarvitse pukeutua, voi olla vaikka alasti kotonaan kaiken aikaa? Minua kiehtoo jotenkin ns. musliminaisen elämä, ei musliminainen liene sen kahlitumpi lopulta kuin länsimainenkaan?

Suomalaisnainen burqassa kirjoitti...

Joo, totta, halutessaan voi olla vaikka alasti, vois olla aika hankalaa esimerkiksi suihkussakäynti burqa päällä, you know.
Burqa/Abaya/Jilbab miten sitä ikinä kutsuukaan, on nimenomaan ulkovaate, jonka minä ainakin heitän heti päältäni kotiin tullessa. Samoin kuin kuka tahansa suomalainen heittää takin naulakkoon!
Tuo tunnistautumisjuttu on hiukan monimutkaisempi, riippuu ihan tulkinnasta kuka ottaa sen hijabin kriteereiksi. Kirjoitan asiasta myöhemmin insha Allah.

Niin, viimeksi tänään oli Pakistanissa joku sekopää pukeutunut burqaan, ja siten yrittänyt välttää pidätyksen. Ja kaikkihan muistaa Michael Jacksonin Bahrainissa ;) Täytyy kuitenkin muistaa, että islam ehdottomasti kieltää miehiä pukeutumasta naisiksi ja naisia miehiksi. Joten.... Olipa siinä taas hyvin opiskeltu islamia.

Mari kirjoitti...

Eiväthän läheskään kaikki muslimit käytä edes huntua, saati kaapua. Esimerkiksi turkkilaiset - koska siellä on hunnun käyttö ollut kiellettyä noin sata viimeistä vuotta. Eihän kenenkään usko ole ulkoisista merkeistä riippuvainen, eihän?

Luin muuten vastikään että ajatollah Khomeini aikoinaan myönsi transseksuaalien olevan sairaita, ja tällä statuksella he edelleen Iranissa ovat - valtio kustantaa hoidot ja leikkaukset jotta sukupuolen vaihto on mahdollista. Ihan mielenkiintoista, kun ottaa huomioon mitä muuta hän tuli määränneeksi.

Vaatetus on viesti. Kussakin kulttuuripiirissä on vaateparsi, jonka viesti on neutraali "kuulun tähän joukkoon". Ja jos pukeutuu huomattavan poikkeavasti, se nimen omaan - huomataan. Ja jos huomiota haluaa välttää, kannattaa pukeutua kuten muutkin. Eli afganistanissa kaapuun ja suomessa farkkuihin? Jos kerran olet valinnut tiesi, pää pystyyn ja kaapu päälle - mutta tuo vihaisuus on kyllä sangen turhaa.

Anonyymi kirjoitti...

Myönnän etten ole perehtynyt paljoakaan islamiin. Se toki kiinnostaa siinä kuin muutkin maailman ilmiöt. Siksi kai tämänkin blogin suosikkeihini laitoin.

Tekeväthän kristitytkin syntiä vaikka tietäisivät toimivansa väärin.

Burga vain antaa mahdollisuuden moisiin sekoiluihin miehillekin.

Romaninaisten asut antavat myös kantajalleen monia mahdollisuuksia käyttää asua myös väärin.

Suomalaisnainen burqassa kirjoitti...

Ensiksi; ajatollah Khomeini on shiiamuslimien johtaja, jonka sekopäisillä määräyksillään ei ole mitään tekemistä minun uskoni kanssa. Minulle hän on harhaoppinen. Kuin myös valtaosalle maailman muslimeista.

Toiseksi; totta, läheskään kaikki muslimit eivät käytä huntua, mutta on täysin eri asia, onko tuo toiminta islamin oppien mukaista. Jokainen seuraa islamia omatuntonsa mukaan. Ja jokainen tullaan myös viimeisenä päivänä tuomitsemaan sen mukaan, miten hän on pyrkinyt noudattamaan Jumalan tahtoa. Islamissa se, jolla on vahvin taqwa, Jumalan pelko, on parhain uskova. Taqwa ei ole kiinni ulkoisista ominaisuuksista. Mutta uskon, että Jumalaa pelkäävä nainen haluaa myös noudattaa Jumalan tahtoa.

Minusta on järkyttävää, että valtio alkaa laeilla määräilemään kansalaisten pukeutumista. Se on syrjintää.

Kolmanneksi; kyllä, olen ylpeä uskostani ja vaatteistani. Mutta en voi hyväksyä, että länsimaat vievät "vapautta ja hyväksyntää" maailmalle, kun omissa maissa ei sitten kuitenkaan hyväksytä erilaisuutta. Tämän minä koen joka päivä astuessani ulos.
Afganistanissa voi käydä huonosti, jos riisuu burqansa, mutta täällä voi käydä huonosti, jos pukee burqan päälle. Onko siis kumpikaan vaihtoehto toistaan parempi?

Olenkohan kiinnittänyt huomioni liian arkaan aiheeseen tässä maassa... Ei varmaan tunnu kivalta tajuta että täällä meidän "lintukodossakin" on syrjintää.

Anonyymi kirjoitti...

Tulkitsinko sinua nyt oikein? Olet sitä mieltä, että oma pukeutuminen on yksityisasia ja pitäisi voida pukeutua kuten haluaa. Eli Suomessa vaikka Burqaan ja niqabiin tai Afganistanissa shortseihin ja t-paitaan jos tykkää ilman, että viranomainen (tai kukaan muukaan) tulee siitä huomauttelemaan?

Suomalaisnainen burqassa kirjoitti...

Kyllä, pukeutuminen on yksityisasia. Jos pitää jotain asua vain pakon vuoksi, se on tyhjää.
Jos odotan, että minut hyväksytään rätteineni täällä, täytyy minun hyväksyä myös kristittyjen/juutalaisten pukeutuminen Afganistanissa.

Tämä asia on kuitenkin monimutkaisempi. Se, että suomalainen sallii musliminaisen pukeutumisen burqaan, tai juutalaisen kulkemisen kipassa ja kihara-parrassa, ei tarkoita, että hän varsinaisesti tekisi omaa uskontoaan vastaan.
Jos taas muslimihallitus sallisi kristittyjen tai juutalaisten kulkevan bikineissä kadulla, se tekisi vastoin uskontoaan.

Tämä pulma ei ole täysin mustavalkoinen. Se vaatii pohtimista ja harkintaa, enkä tiedä onko minulla tarpeeksi älykkyyttä ratkaisemaan sitä.

Ehkä hyvä linjaveto olisi, että jokainen tekee oman uskonsa mukaan, kuitenkaan loukkaamatta valtauskontoa.

Anonyymi kirjoitti...

Oli mielenkiintoista havaita kuinka juuri kuvassa olevan naisen kuvan kaltaisen "naisen" valitseminen pärstäkkeekseni aiheutti sen, että aika pian sain bannit aika rasistiseksikin kokemaltani keskustelupalstalta vaikka keskustelin sangen asiallisesti. Jouduin pärstäkkeeni vuoksi epäluulojen kohteeksi
ja pieninkin sääntöjen vastainen eleeni aiheutti heti bannit. Tekosyytä vain etsittiin koko ajan eli jos tekisin jonkin sääntövirheen vaikka ihan harmittoman heti bannit. Muut modejen suosikit saivat suoltaa mitä sattuu ilman banneja. Samoin kai erilailla pukeutujia kohdellaan meilläkin eli ennakkoluuloisesti.

Pukeutuminen, etenkin erilailla pukeutuminen kiinittänee väkisinkin huomiota, ehkä siihen pyritäänkin? Muistan kuinka nykyinen presidenttimme Tarja Halonen ulkoministerinä ollessaan pukeutui huiviin jossain islamimaassa vierailleessaan. Minusta se oli hassua, eihän Tarja Halonen ollut muslimi vaan kristitty ehkei kirkkouskovainenkaan vain muutoin kristilliset arvot omaava.

Minusta hänen olisi kuulunut olla paljain päin niin kuin Suomessa naiset saavat olla! Minusta on naisen alistamista pukea ja peittää hänet burgaan tai ties mihin. Vasta sitten voin kunniottaa islamiuskoista naista kun hän voi itse päättää miten pukeutuu eikä sitä tee omiin tarkoituksiinsa pyrkivä miespuolinen imaani.

Suomalaisnainen burqassa kirjoitti...

Hmm.. mietityttää, miksi ihmiset olettavat, että me emme ole itse päättäneet pukeutumisestamme? On totta, että kaikki musliminaiset eivät itse päätä, mutta kaikista ei voi niin olettaa.
Itse olen ainakin tehnyt 100% henkilökohtaisen valinnan pukeutuessani saudi-burqaan/niqabiin(päivästä riippuen).
Olen tutkinut arabiankielistä Koraania, haditheja sekä fatwoja. Eikä tämä ollut mikään yhden sekunnin päätös; kasvojen peittämistä harkitsin vuodenpäivät.
Uskon, että tämänkaltainen pukeutuminen on Jumalan tahdon mukaista. Ja eikö se olekin tärkeintä, mihin ihminen itse uskoo, ei se, mitä muut sanovat?

ps. Tarjasta olen samaa mieltä

Anonyymi kirjoitti...

Minusta tuntuisi epämiellyttävältä pukeutua mustaan kaapuun paahtavassa auringonpaisteessa ainakin. Samoin tuo sininen burga on hassu vaate ikään kuin kummitusasu. Tietenkin näissä asuissa on etunsa kuten jo aiemmin kerroinkin.

Samoin en haluaisi helteillä ja kurakeleillä pukeutua romaninaisen asuun. Sehän lienee myös raskas. Kuinka se päällä voi työskennellä vaikkapa hoitajana, siivoojana.

Enhän minäkään pukeudu kansallispukuun arkena vain juhlatilaisuuksiin voisin edes sellaista harkita.

Minusta islaminaisten asut ovat naisten alistamista kuitenkin. Jumalia tulkitaan niin monilla tavoin. Aina kunkin päämäärien mukaan, mielestäni pitää aina itse miettiä asioita eikä ottaa ketään lopulliseksi auktoriteetiksi. Mielestäni asiat muuttuvat ja uskontojakin pitää modernisoida kuten vaikkapa Martti Luther teki krsistinuskolle.

Anonyymi kirjoitti...

Kevennyksenä burga-keskusteluun.
Veljeni ehdotti vitsinä Sakinalle että kuinka kätevää olisi talvella käyttää burgaa joka on tehty toppakankaasta, allekkin jää lämmittävää ilmaa.
Eli ei muuta kuin toppa-brgan tekoo.

Suomalaisnainen burqassa kirjoitti...

Noniin, onhan meillä jo burgini, miksi ei siis toppa-burqaa?!
Siinäpä loistava idea päättötyöksi... Hmmm... Voiskohan tuota kehitellä ;)

Suomalaisnainen burqassa kirjoitti...

Komposti; suosittelen että kokeilet miltä musliminaisen asu tuntuu päällä. Todellisuudessa se ei ole yhtään sen kuumempi kuin tavis-suomalaisen asu, ainakaan minun kokemuksien mukaan. Kesällä voi käyttää vaaleita värejä, tosin oma lempivärini on ollut jo ennen islamiin paluutani musta.
Kaapuja (khimar/burqa) saa eri materiaaleista valmistettuna. En minä mitään villahuivia pidä kesällä.
Oma lempikhimarini kesällä on musta, hyvin ohuesta materiaalista valmistettu. Materiaali myös kuivaa sateen jälkeen kymmenessä minuutissa, kun vähän heiluttelee.
Khimar ulottuu pepun alle, joten sen alla ei tarvitse kuin kesätopin. Kun kuuma meinaa tulla, vähän heilauttaa khimaria, niin viilentävä ilmavirta käy alle.

Myös meillä musliminaisilla on kesä- ja talvivaatteemme :)

Tuosta vaaleansinisestä afqaani-burqasta olen kyllä lähes samaa mieltä. Olenkin sanonut jo miehelle, että minä haluan sitten tummanpunaisen afgaani-burqan, kunhan päästään Pakistaniin käymään, insha Allah. En myöskään käsitä, miksi ainakin minun näkemäni burqat ovat olleet valmistettu semmoisesta materiaalista, jossa lika tarttuu ja näkyy helposti.
Eikö burqallekin voitaisi tehdä hiukan tuotekehittelyä...?