keskiviikkona, lokakuuta 10, 2007

Poliisien ja vartijoiden tekemät rikokset Suomessa

Assalamu alaikum
Rauhaa

Muutaman päivän ajan esillä ollut pahoinpitelytapaus on varmasti herättänyt tunteita suuntaan jos toiseenkin meissä suomalaisissa. Viimeisimpänä maikkarin 45 minuuttia esitti uhrin haastattelun tänään kello 20.00 alkaen.

Sen enempää en ota kantaa juuri kyseiseen tapaukseen, mutta jo muutaman vuoden ajan olen pohtinut, paljonkohan näitä poliisin ja vartijoiden tekemiä pahoinpitelyjä todella tapahtuu. Nämä julkisuuteen tulleet tapaukset ovat kokemukseni mukaan vain jäävuoren huippu. Kymmenet tapaukset jäävät täysin meidän tietoisuutemme ulkopuolelle, sillä uutiskynnys virkamiehen tekemästä rikoksesta on korkea. Vain tapaukset, joissa tekijä on todella voitu osoittaa syylliseksi rikokseen, tulevat julkisuuteen tässä mittakaavassa. Usein myös tilanne on se, että varsinkin ulkomaalainen, suomea vähän ymmärtävä uhri ei edes osaa/jaksa hakea oikeutta.

Kuinka moni onkaan kuullut poliisin tai vartijan tekemästä pahoinpitelystä? Portsareiden tekemät ylilyönnit lienevät jo niin yleisiä, ettei niihin jakseta kiinnittää sen suurempaa huomiota. Kuitenkin, viimeistään poliisin pitäisi olla se taho, joka ei rikoksiin syyllisty. Näin ei kuitenkaan ole. Itse tiedän yhden luotettavan tapauksen, jossa ulkomaalainen mies on joutunut poliisin hallussa pahoinpidellyksi. Ei suoraan poliisin toimesta, mutta poliisin välinpitämättömyyden vuoksi. Kun mieheni kanssa keskusteltiin asiasta tänään, myös hän kertoi kuinka eräs muslimiveli oli moskeijalla kertonut kokemuksistaan suomalaisen poliisin kanssa. Molempia tapauksia yhdistää se seikka, etteivät uhrit usko että asian julkituominen muuttaisi mitään.

Ovatko nämä häirikköpoliisit todella niin ovelia, että he tajuavat sortaa juuri niitä, jotka todennäköisimmin eivät asiasta tee sen suurempaa haloota? En jaksaisi uskoa tuollaiseen, mutta muutakaan selitystä en keksi sille, ettei näitä tapauksia tule tämän enempää ilmi. Tosiseikka nimittäin on, että tapauksia kyllä löytyy. Sen pitäisi olla meille selvää viimeistään nyt kun viimeisimmästä on uutisoitu niin suuressa mittakaavassa.

Erityisesti Afrikan maista tulleista maahanmuuttajista tiedän sen, että heillä on jo lähtökohtaisesti todella alhainen luottamus poliisiin. Omassa kotimaassaan poliisilta on voinut ostaa oikeutta, ja joissakin tapauksissa jopa sitä vääryyttä. Kun ajatus on se, ettei poliisi oikeasti takaa totuutta ja oikeutta, vain harva jaksaa edes yrittää tehdä epäoikeudenmukaisuuksille mitään. On vaikea saada heitä uskomaan, että Suomen poliisi ei ole samalla tasolla kuin heidän entisen kotimaansa poliisi.

Suoraan sanottuna minua pelottaa ajatus, että kaikki tapaukset tulisivat kerralla ilmi. Luulen että koko Suomi menisi siihen samaan shokkiin, jossa minä olin tuon henkilökohtaisesti tietämäni tapauksen jälkeen. Olisi niin tehnyt mieli kieltää koko asia, ja uskoa ettei tällaista tapahdu Suomessa. Millainen kieltoreaktio tulisikaan jos tietäisimme totuuden?

Ei kommentteja: